Popis
Použití kultury na výrobu smetanového zákvasu (zakysanky):
- na výrobu použít syrové mléko, které je nutné tepelně ošetřit při teplotě min. 90 oC s výdrží 2-3 minuty, nebo koupené trvanlivé mléko
- teplotu mléka vytemperovat na 23-30 oC, obsah sáčku vysypat do 1 litru mléka, dobře zamíchat
- kultivovat (nechat stát bez míchání) při teplotě 23-30 ° C po dobu 16-20 hodin
- po ukončení kultivace výrobek uložit na několik hodin do ledničky, čímž se dosáhne jeho optimální konzistence a chuť
Upozornění: Před konzumací smetanového zákvasu z něj oddělte 2 lžíce, které lze využít k další očkování mléka. Při dodržení hygienických podmínek je možné tímto způsobem dosáhnout několikanásobné přeočkování (5-10 krát). Pak je třeba opět použít originální kulturu, aby bylo zajištěno správné zajištění mikroflóry.
Použití kultury na výrobu sýrů, tvarohů:
- na výrobu sýrů, tvarohu použít tepelně ošetřené mléko (teplota ošetření 70-72 oC po dobu 1-2 minuty)
- mléko vychladit na teplotu zesýrovatění 30-40 oC (závisí na druhu sýra)
- na 10 litrů zpracovávaného mléka přidat 1 - 1,5 dcl z připraveného smetanového zákvasu (viz návod výše), pak přidat příslušnou dávku syřidla a pokračovat ve zpracování sýřeniny v závislosti na druhu sýra
Diskuse 0
Žádné komentáře
Hodnocení 0
Žádné komentáře
Smetanová kultura na 1 l
57,4 Kč
Nový komentář