Použití kultury na výrobu kyselomléčných nápoje (zakysanka):
- na výrobu použít syrové mléko, které je nutné tepelně ošetřit při teplotě min. 90 oC s výdrží 2-3 minuty, nebo koupené trvanlivé mléko
- teplotu mléka vytemperovat na 23-30 oC, obsah sáčku vysypat do 1 litru mléka, dobře zamíchat
- kultivovat (nechat stát bez míchání) při teplotě 23-30 ° C po dobu 16-20 hodin
- po ukončení kultivace výrobek uložit na několik hodin do ledničky, čímž se dosáhne jeho optimální konzistence a chuť
Upozornění: Před konzumací zakysanky z ní oddělte 2 lžíce, které lze využít k další očkování mléka. Při dodržení hygienických podmínek je možné tímto způsobem dosáhnout několikanásobné přeočkování (5-10 krát). Pak je třeba opět použít originální kulturu, aby bylo zajištěno správné zajištění mikroflóry.
Použití kultury na výrobu sýrů:
- na výrobu sýrů použít tepelně ošetřené mléko (teplota ošetření 70-72 oC po dobu 1-2 minuty)
- mléko vychladit na teplotu zesýrovatění 30-40 oC (závisí na druhu sýra)
- na 10 litrů zpracovávaného mléka přidat 1 - 1,5 dcl z připravené zakysanka (viz návod výše), pak přidat příslušnou dávku syřidla a pokračovat ve zpracování sýřeniny v závislosti na druhu sýra
Balení:
sáček na 1 litr mléka
Skladování a trvanlivost:
trvanlivost nejméně 6 měsíců od data výroby při teplotě skladování 4 ° C
Složení:
sušené mléko, laktóza, kmeny: Lactobacillus lactis subsp. lactis, Lactobacillus lactis subsp. Cremorne, Lactobacillus lactis subsp. diacetilactis. Kultura neobsahuje GMO.
Žádné komentáře
Žádné komentáře
63,6 Kč
Nový komentář